Finland project tandartsen foto 1

Blaisantpark Gent

Het project Blaisantpark in Gent omvat 68 appartementen met winkelruimtes op het gelijkvloers. Het leidingwerk, zowel voor drinkwater als voor verwarming, bestaat uit meerlagenbuizen van Henco. Montage van de grotere diameters (75 en 90 mm) gebeurde met modulaire persfittingen. Het installatiebedrijf was opgetogen over het fittingsysteem en prees vooral de gebruiksvriendelijkheid ervan. 

Verdeelleidingen voor woningen en winkels

De installatie omvatte de verdeelleidingen voor watertoevoer en verwarming naar de appartementen, evenals de aansluiting op het drinkwaternet van de winkelruimtes. De woningen zijn aangesloten op een centrale stookplaats en gebruiken radiatoren, hoewel er ook delen met vloerverwarming zijn.

Alle verbindingen van de watermeters en de centrale stookplaats met de appartementen zijn uitgevoerd in Henco meerlagenbuizen, met diameters van 90, 75 en 32 mm.

Fittingsysteem voor grote diameters

Voor de montage van de diameters 75 en 90 mm gebruikten de installateurs het Super Size- gamma van Henco. Het grote voordeel is dat de monteur niet met een zware persmachine hoeft te zeulen, omdat persing vooraf gebeurt op een speciale tafel. Een bijkomend voordeel is dat er geen speciaal gereedschap nodig is voor de eigenlijke verbinding, die gebeurt met een klemring en een vergrendelingsring.

Een 3e voordeel is dat de monteur de fitting op het ogenblik zelf kan samenstellen op basis van wat hij nodig heeft: aftakkingen, verloopstukken, bochten, overgangen ...

Blaisant project foto 1
Henco Blaisant foto 2

Eenvoudige procedure

De installateur ontvangt de diameters 75 en 90 op stangen van 5 m. Na het inkorten en kalibreren van de buizen, perst hij het overgangsstuk op de kunststof buis. De tafel is voorzien van een persmachine met batterijvoeding, zodat stopcontacten of snoeren op de werf overbodig zijn. Hij monteert het passende vormstuk met dichtingen en een klemring, zodat de fitting na de persing nog verdraaibaar blijft en de verbinding demonteerbaar.

Een tevreden installateur

Voor het installatiebedrijf was deze techniek een prettige kennismaking. Vergeleken met de traditionele montage ligt de nadruk bij dit modulaire fittingsysteem op installatiegemak en prefabricage.

  • Project? Blaisantpark Gent
  • Wanneer: 2016
  • Type: Appartementen & winkelruimtes
  • Toepassingsgebieden: Sanitair & verwarming