MyHenco

    article cover

    17/07/2025 -

    Henco’s duurzame en slimme oplossing voor een eeuwenoude hoeve

    Hoe combineer je moderne installatietechnieken met een grondige renovatie en uitbreiding van een oude hoeve? In Nazareth wordt een langgevelhoeve — voor het eerst vermeld op een Ferrariskaart uit 1777 — omgevormd tot een unieke wisselwerking tussen erfgoed en modern wooncomfort. Henco ging de uitdaging aan: een hoogperformant verwarmingssysteem leveren dat volledig beantwoordt aan de hedendaagse energienormen. De oplossing? Vloerverwarming met betonkernactivering in combinatie met geothermie, voor duurzame en comfortabele warmte.

    Een technisch en architecturaal huzarenstuk
    Architecturaal is het project zonder twijfel een technisch en creatief huzarenstuk. “Wettelijk hadden we de optie om de niet-conforme hoeve af te breken en opnieuw op te bouwen, maar we wilden per se het uitzicht en de ziel van het authentieke gebouw behouden,” zegt architecte Eva De Hert. “Daarom kozen we voor een houtskeletuitbreiding, ontworpen om zich zo natuurlijk mogelijk in te passen in de omgeving en tegelijk de historische charme te bewaren. Door de fundering van de uitbreiding als een betonnen kuip te ontwerpen, gedeeltelijk onder het bestaande volume, konden we vochtproblemen en koudebruggen vermijden. Daardoor zal de bestaande gebouwschil gedeeltelijk fungeren als een luifel boven de nieuwe woning, wat helpt om oververhitting tegen te gaan. De zolder blijft een open, overdekte buitenruimte waarin de originele dakstructuur en Boomse kleipannen zichtbaar blijven.”

    Een doordachte combinatie van oud en nieuw
    De uitbreiding heeft een geknikte plattegrond. Dat bepaalt niet alleen de unieke vorm van het huis, maar zorgt ook voor een optimale oriëntatie van de leefruimtes. Daarna moesten de technische installaties voldoen aan de ambitieuze energiedoelstellingen van het project. Architecte Eva De Hert licht toe: “Via onze installateur Johan Nouwynck en zijn groothandelaar Dupont kwamen we in contact met Henco als ideale partner voor efficiënte en toekomstgerichte systemen. Vanaf het begin klikte het goed met Tom De Craemer en zijn team, die ons overtuigden om door te gaan met het oorspronkelijke plan om betonkernactivering op residentiële schaal toe te passen.”

    Henco als ruggengraat van het verwarmingssysteem
    “Inderdaad, niets is standaard in dit project,” lacht Henco-expert Tom De Craemer. “De niveauverschillen in de vloer en het aantal verwarmingskringen vereisten behoorlijk wat bijkomende drukverliesberekeningen. Maar net die technische uitdaging maakte dit project zo boeiend voor ons team. We zijn blij te kunnen aantonen dat Henco-oplossingen niet alleen in nieuwbouw, maar ook in complexe renovaties het verschil kunnen maken.” Met een innovatief vloerverwarmingssysteem via betonkernactivering, aangesloten op een Henco PE-Xc-leidingnetwerk, wordt de thermische massa van de woning optimaal benut. In combinatie met geothermie zorgt dat voor een stabiel binnenklimaat met een lage energievraag. Eva De Hert: “Ik was blij dat we de betonkernactivering konden realiseren zonder dat er een extra studiebureau bij moest komen. Henco toonde aan dat ze alle nodige expertise in huis hadden, waardoor die extra stap overbodig was.” Voor de vloerverwarming werden Henco PE-Xc-leidingen gebruikt met een legafstand van 10 cm (behalve in een aparte bureauruimte, waar 15 cm werd toegepast). Het MDK-verdeelstuk zorgt voor een gelijkmatige warmtespreiding over de hele woning.

    Duurzaam sanitair comfort en slim waterbeheer
    Duurzaamheid is de rode draad doorheen dit project. Naast efficiënte verwarming werd ook het sanitair warmwatersysteem geoptimaliseerd. De warmtepomp levert warm water aan de woning via een geïntegreerd voorraadvat, wat zorgt voor energiezuinige productie zonder onnodige verliezen. Opmerkelijk was ook het hergebruik van grondwaterputten die tijdens de graafwerken werden ontdekt. Via een recuperatiesysteem wordt regenwater opgevangen en samen met deze putten gebruikt voor de tuinirrigatie. Bovendien wordt het afvalwater lokaal gezuiverd via het ECOZ®-systeem — een IBA (individuele behandeling van afvalwater) dat huishoudelijk afvalwater zuivert in een percolatieveld met rietbed. Deze circulaire aanpak van waterbeheer past perfect bij de oorspronkelijke functie van de hoeve. Tom De Craemer: “Ten slotte is een goed ventilatiesysteem essentieel voor een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. In dit project kozen we voor een ventilatiesysteem type D met warmterecuperatie, via een Dantherm HCV500. Type D is ook vereist voor effectieve koeling, omdat het optimale luchtkwaliteit garandeert met minimale energieverliezen.” Uiteindelijk zal het energieprestatieniveau (E-peil) van dit project ruim onder de wettelijke norm liggen. De gevel wordt afgewerkt met PlatoWood, een verticale houten gevelbekleding in verschillende breedtes en diktes met open voegen. Het geplande groendak zal niet alleen visuele en ecologische meerwaarde bieden, maar ook fungeren als geluidsbuffer tegen de nabijgelegen E17-autosnelweg.

    Ook een esthetische keuze
    Tom De Craemer: “Voor betonkernactivering kiezen we altijd een robuuste en duurzame buis die bestand is tegen de betonomgeving en efficiënt warmte afgeeft bij lage aanvoertemperaturen. Voor dit project gebruikten we specifiek onze PE-Xc meerlagenbuis zonder aluminium kern, omdat die ideaal is om in beton te verwerken. Onze RIXc-buis biedt snellere warmteafgifte maar is gevoeliger voor insnijdingen bij plaatsing in wapeningsnetten.” Op de bovenverdiepingen wordt traditionele vloerverwarming in de chape geplaatst. De warmte wordt gegenereerd door een grond-water warmtepomp gevoed door drie diepe verticale boringen. Dit lage-temperatuursysteem verhoogt de efficiëntie van de vloerverwarming nog verder. Naast functionele voordelen bood betonkernactivering ook een esthetisch pluspunt. Eva De Hert: “De vloerverwarming is rechtstreeks geïntegreerd in de betonplaat, met 18 cm schuimglasisolatie eronder. Na het schuren en polijsten van de betonplaat wordt het aggregaat zichtbaar — een effect dat mooi aansluit bij het karakter van de woning en de uiteindelijke vloerafwerking.”

    Geslaagde renovatie dankzij samenwerking
    Conclusie? Dit project bewijst dat grondige renovaties en moderne installatietechnieken perfect hand in hand kunnen gaan. “Dat is alleen mogelijk dankzij sterke samenwerking, en daarvoor zijn we Tom en het Henco-team erg dankbaar,” besluit Eva De Hert. “De bouwheer is ook heel betrokken bij dit project, wat extra tijd en aandacht vraagt. We zijn heel blij dat Tom dit complexe project van A tot Z is blijven ondersteunen met geduld, begeleiding en professionalisme.”